12698126_1089270774437823_7627948169903939226_o33

Varsta la care am aflat ca alaturi de familie, sotie si viitorul copil ce urma sa se nasca trebuie sa fac loc in viata mea si pentru SM.
Pentru ca sunt o persoana optimista am hotarat in decembrie 2007 sa nu las SM sa-mi schimbe viata desi toate previziunile erau sumbre. Rezumatul examenului neurologic din Essen Germania a sunat totusi optimist: „Du bist Gunstig” adica un fel de “Ai sanse favorabile”.
Am stat mult de vorba cu mine si am incercat sa inteleg care ar fi putut fi cauzele bolii. Am avut marea sansa ca cel mai bun prieten al meu sa fie psiholog si am reusit sa fac in viata mea un Freeze, Stop si Restart. Am iertat si am sters cu buretele iubirii toate lucrurile cu care nu eram confortabil si am repornit in viata increzator in minuni.
Ca fiecare persoana diagnosticata cu o boala am trecut prin etapele specifice acceptarii unei boli:
– Negare
– Furie
– Negociere
– Depresie (Atentie! Tratamentul specific SM cu interferon provoaca si depresie)
– Acceptare
Mi-au fost necesari cam 4 ani sa trec de la o etapa la alta, sa revin la negare, furie sau negociere pana cand am intrat in acceptare si i-am facut loc in viata mea si sclerozei multiple.
Ca un rezumat intermediar al vietii mele cu SM va pot spune ca etapa finala de acceptare este cea care te va schimba total si iti va da un alt tonus si o alta atitudine sau stare de spirit. Cu SM nu trebuie sa lupti ci sa convietuiesti in cel mai placut si confortabil mod de care esti tu capabil. Iertarea, iubirea, bunatatea, compasiunea, optimismul si bucuria sunt ingredientele de baza ale vietii mele cu SM.
 14040028_317485678599048_2547915691995591830_n
Ca o concluzie un drum scurt spre acceptare ar fi:
Pasul 1: Constientizeaza-ti sentimentele negative gandurile si starea pe care acestea ti-o provoaca;
Pasul 2: Priveste-te cu atentie si compara-te cu cei din jur atunci cand experimentezi situatii neplacute;
Pasul 3: Schimba registrul si inlocuieste negativitatea cu pozitivitate, iubire si identifica care este adevarata problema cand experimentezi ceva neplacut si adu-ti singur soare in viata;
Pasul 4: Nu te opune sau nu opune rezistenta. Accepta precum Jim Carrey in filmul „Yes Man” totul si bucura-te ca traiesti.
Pentru ca atunci cand accepti reusesti sa transformi o amenintare intr-o oportunitate.
Alaturi de SM am inteles ca viata merge inainte dar altfel si traiesc fiecare zi ca si cum ar fi ultima, si invat ca si cum voi trai vesnic.
(povestea este scrisa special pentru blogul APAN – copyright Dragos Popescu)