13528674_10153709003190794_8858194726936811605_nAm realizat prima data ca sunt o fiinta vie, constienta pe la varsta de 6 ani “Am 6 ani, ce mare sunt, ajung pana la masa din sufragerie!” :). De atunci au mai trecut niste ani, am 31 de ani, copilaria am petrecut-o in Targoviste cu familia mea – cea mai iubitoare pe care o cunosc! M-am mutat la Bucuresti cand am intrat la facultate, precum  fratele meu mai mare…precum alti tineri de altfel.

Am facut cunostinta cu SM in 2005 (21 de ani) cand mi-am simtit mana dreapta intr-un mod foarte ciudat, parca nu era a mea. Se zice ca prima dragoste nu se uita niciodata :), nici eu nu am sa uit ziua aceea; o saptamana mai tarziu m-am dus la spital, mergeam prost, partea dreapta era aproape paralizata, nu mai puteam sa merg pe tocuri – a fost ultima toamna de altfel cand m-am incaltat cu asa ceva :), se poate trai si fara ele! Scapam lucruri den mana, gen pix, creion, tigara – bine ca m-am lasat de fumat la nici un an dupa – Bravo mie! :).

Dupa multe analize incluzand si o biopsie pe creier si dupa 3 luni de spitalizare, am fost diagnosticat cu tumora cerebrala (astrocitom fibrilar de gradul 2). Stiu ca trebuie sa vorbesc despre SM, ajung si acolo :). Ideea este ca hemipareza pe partea dreapta nu a cedat la cortizon, si am luat muuuuult atunci. Asa ca m-am tratat de tumora. Oare diagnosticul a fost corect? Nu stiu! Nici medicii nu stiu. In martie 2013 am facut un puseu de toata frumusetea, am stat in concediu medical 2 luni de zile, dintre care 3 saptamani nu am putut deloc sa merg. De data aceasta a cedat la cortizon si m-am recuperat partial, am sechele vizibile pe parte motorie. Inca ma recuperez de altfel 🙂 miscarea nu lipseste din meniul zilei – ca este yoga, Tai Chi, fitness, inot sau doar mers pe jos…miscarea este de baza! Nu practic de toate in fiecare zi 🙂 mai alte treburi practice doar. Si somnul este o treaba necesara!

Deci oficial, sunt prietena cu SM din martie 2013, tratandu-ma cu interferon din martie 2014.

15036717_10154067989725794_682603520026502405_nMarile schimbari au fost in 2005, am trecut la un stil de viata fara carne (am reinceput sa mananc peste in 2013). Nu sunt studii cum ca o dieta fara carne ajuta, dar eu cred ca m-a ajutat enorm! Dar este doar experienta mea! Practic am devenit mai constienta de corpul meu, il tratez ca pe un templu. Nu inseamna ca ma abtin de la ceva, totul a veni natural, nu am tinut niciodata vreun “regim” :).

In 2013 am inteles importanta somnului si de atunci acord o mai mare importanta odihnei. In 2016 am aflat si de termenul de “depresie de epuizare” – adica faceam prea multe activitati din dorinta de a-mi recupera sechelele pe parte motorie. Asa ca am lasat-o mai usor, am inceput sa selectez activitatile pe care le fac zilnic. Principiul de baza – sa fac lucrurile cu o stare de liniste interioara si cu zambetul pe buze! Fiecare pas pus pe pamant sa fie unul constient! Nu pot sa schimb trecutul si nicu nu vreau, calitatea vietii mele este net superioara calei din 2005, sunt mult mai atenta la nevoile mele, la corpul meu! Si cu siguranta ma bucur mult mai mult de viata, de oamenii din jur, de tot! Este minunat sa fii recunoscator Universului doar pentru ca existi, respiri te misti pe doua picioare :).

Am intalnit persoane care nu vor sa auda de SM, de simptome, de efecte pe termen lung …dar avem oare vreo garantie in viata ? 🙂 detinem cumva controlul? Atentie sa nu te identifici cu boala! Cu cat esti mai in contact cu prietena ta, SM, cu cat esti mai informat, cu atat iti va fi mai usor in aceasta calatorie. Si iti garantez ca poate sa fie una foarte placuta! Lasa lucrurile sa curga, fii recunoscator Universului pentru fiecare moment!

(povestea este scrisa special pentru blogul APAN – copyright Silvia Dinulescu)