Rezistență, pace și cadență!

Program de recuperare în scleroza multiplă (SM)

Scleroza multiplă (SM) este o afecțiune complexă, cronică, incertă, care implică acumularea de dizabilități, limitări în muncă și viața socială și are nevoie de o abordare mai cuprinzătoare pentru îngrijire și în special pentru neuroreabilitare, ceea ce depășește constant puterea financiară a familiei (statul limitându-se la 10 sedințe de recuperare / 6 luni).

Menținerea unui stil de viață sănătos înseamnă recunoașterea modului în care boala afectează persoanele cu SM și asumarea unor alegeri potrivite pentru viața lor dar și a celor din jur.

Exercițiile regulate (de recuperare sau menținere a musculaturii) sunt o necesitate, fiind importante din mai multe motive:

  • ajută la îmbunătățirea forței și a rezistenței
  • pot ajuta la ameliorarea fatigabilității legate de SM și la gestionarea spasticității
  • ajută la gestionarea multor simptome ale SM
  • îmbunătățesc sănătatea cardiovasculară
  • sunt un factor în stabilizarea stării de spirit.

Cu indicații de la un specialist în recuperarea pentru SM, un program bun de exerciții fizice poate ajuta la dezvoltarea potențialului maxim al mușchilor, oaselor și respirației, pentru a evita complicațiile secundare și pentru a beneficia de sănătate și bunăstare.

ProgramulRezistență, pace și cadență presupune asigurarea de servicii de recuperare pe parcursul a 6 luni, în clinici specializate de neurorecuperare din București sau din țară (sau la furnizori de servicii de recuperare).

Buget: 500EUR/beneficiar

Beneficiarii sunt:

  • 10 persoane cu SM, forma progresivă sau recurent-remisivă
  • membru APAN Romania
  • detalii la info@afectiuni-neurodegenerative.ro

Pagină suport cu informații și propuneri concrete de exerciții de recuperare (picioare, brațe, palme etc.), pentru spasticitate, echilibru, coordonare, forță: Reabilitare în scleroza multiplă

 

Despre scleroza multiplă:

Scleroza multiplă (SM) este o afecțiune cronică a sistemului nervos central (SNC), cu debut tipic între 20-40 de ani. SM este o boală inflamatorie mediată imun, degenerativă, care se datorează unui răspuns imun anormal la declanșatoarele de mediu, la persoanele predispuse genetic. Scleroza multiplă poate provoca dificultăți în forța și controlul mișcărilor, tulburări de vedere, de echilibru, sensibilitate, oboseală și dificultăți de concentrare.

Peste 2 milioane de persoane sunt diagnosticate cu SM la nivel mondial, în România estimarea fiind de aproximativ 7.500 de persoane. SM este cea mai frecventă cauză a invalidității neurologice netraumatice la adulții tineri. SM impune o mare povară asupra societății, în termeni de scădere a productivității, precum și asupra familiilor, cu o nevoie foarte mare de îngrijire informală. Toate tipurile de costuri cresc odată cu creșterea severității bolii.

Cauza reală este necunoscută. Cursul SM este imprevizibil, cu unele persoane afectate minim, iar altele cu acumulări rapide de dizabilități. Până în prezent, nu există nici un tratament de vindecare pentru SM, dar mai multe tratamente de modificare a bolii (DMT) există. Diagnosticul precoce și tratamentul pot întârzia sau chiar pot preveni invaliditatea anterior inevitabilă.

Odată ce diagnosticul este confirmat, este necesară o abordare coordonată multidisciplinară, cu neurologi, asistente SM, psihologi și fizioterapeuți pentru neuroreabilitare. Evoluția SM implică diferite etape, de la debutul clinic până la etape care prezintă declin cognitiv sever și handicap fizic. Toate tipurile de costuri cresc odată cu creșterea severității bolii. SM impune o sarcină mare asupra pacienților, familiei și societății.